YOGA I SKOLEN

4. september 2016

trening med barn / yoga / yoga i skolen

 

Yoga gir et konkurransefritt miljø for barn hvor de kan lære fysiske øvelser og pusteteknikker. De lærer forskjellige verktøy for å slappe ordentlig av, og bli bevisst på på egen kropp. Det som kjennetegner yoga er en sterkere, smidigere og fleksibel kropp. Der vi gjør fysiske stillinger/øvelser og pusteteknikker. En friskere pust gir kroppen mer energi, og hjelper på konsentrasjonen. Man trenger ikke å være myk for å gjøre yoga, en stiv kropp har mye potensiale. Til vanlig har jeg utført yoga med 60 elever i en storsal, men må si at jeg likte utrolig godt yoga i klasserom. Jeg fikk en nærere kontakt med elevene og jeg opplevde dem roligere.

 

YOGA I SKOLEN

Jeg er så heldig inni mellom som får gjøre yoga på barneskolen jeg jobber. I vår tok jeg en barneyogautdannelse på Satya yoga i Stavanger fordi jeg nettopp ønsker å bruke denne kompetansen i jobben min som miljøterapaut og framtidig lærer. På fredag var det 3.klasse som fikk gjøre yoga de siste 15 min før de tok helg. Det var en fryd for øyet å se hvor konsentrerte dem var under øvelsene og gleden i øynene deres da de var et fjell, tre, plukket epler, løver og  gjorde triangelpose. I forkant forberedte jeg dem på hva som skulle skje, og spurte om de visste hva yoga var. Jeg var imponert over hvor mange som hadde kunnskaper om yoga. De hadde kanskje en mor som gjorde yoga eller hadde hørt om yoga. Høydepunktet var avslappingsdelen. Bildet ovenfor fant jeg på google, og vi gjorde samme øvelse på pulten med hodet hvilende i armene. Jeg var ganske overrasket av 3.klassingene fant roen uten å le eller prate. Jeg satte på rolige yoga rytmer og tok dem med på en “yoga reise” igjennom en fantasifortelling. Opplever at det er lettere for ungene å finne roen med en fortelling. Jeg ba dem legge merke til pusten, at kroppen var tung og avslappet og en følelse av å være her og nå. Jeg vandret rundt i rommet og annerkjente hver elev for en god innsats med en lett arm på skulder.

Barn og ungdom er bombandert av inntrykk daglig og prestasjonskrav. I tillegg gjør kvalitetsreformen at det stilles store krav til barna faglig, både på skolen og i fritiden med mye lekser. Det er mange norske barn som er stresset på grunn av dette. Yoga i skolen handler om å lære elevene å stresse ned. En avslappet elev er mer fokusert og konsentrert. Yoga i skolen handler også om å lære elevene teknikker. Når en kan teknikken, er den lett å bruke når man trenger den.Yoga i skolen handler om å styrke elevens selvfølelse. Når eleven blir kjent med egen pust, kan de lære forskjell på pust når de har det bra og pust når de opplever ubehag. Denne kunnskapen kan overføres til andre sammenhenger. De kan da bli mer bevisst på hva som stressser dem, og hva som roer dem når de har indre uro. Å mestre seg selv gir økt selvfølelse. En enkel og effektiv måte for selvutvikling.

Jeg har et mål å vise mine kollega enkle øvelser dem kan gjøre i klasserommet, de kan bruke 3 min eller 30 min på å gjøre yoga. Alt er yoga. Yoga kan brukes etter en arbeidsøkt eller før en arbeidsøkt for å klarne tanker. Håper at flere får øynene opp for yoga i skolen! Det er min intensjon.

Namaste

By Lisette

En kommentar til “YOGA I SKOLEN

 1. http://tinyurl.com/srvjjo2

  After I originally left a comment I appear to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox
  and from now on every time a comment is added I recieve 4 emails
  with the same comment. There has to be a way you are able
  to remove me from that service? Kudos!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.