MELANKOLIEN OG MEG

1. april 2017

Filosofi / Hverdagsglimt / Personlig

MELANKOLIEN OG MEG I bakgrunnen surrer “Seaching for the past” av Secret Garden. Den frambringer melankolien i meg og setter hele følelsesregisteret i brann. Jeg er tidvis melankolsk,  jeg liker å kjenner på stemningen den gir meg. Noen ganger er lykken framtredende, mens andre ganger tristhet og følelsen av å være annerledes. Melankoli er ikke en sykdom, men en type «state of mind» for meg. Mye vakker kunst er melankolsk og for ikke å prate om musikk. Musikk for meg er den beste terapien om jeg trenger tid til ettertanke eller fordøying av inntrykk jeg får i løpet av en dag. Jeg anbefaler å sette på melodien nedenfor og se hvor den tar deg. Hvilke følelser kjenner du når du spiller melodien? Glede, tristhet eller ingenting. Ordet melankoli stammer fra oldtidens medisinske psykologi. Det handler om de fire temperamenter, forstått som personlighetstyper, knyttet til fire elementer: jord, luft, ild og vann. Et kjennetegn ved melan­kolien et at en gjerne­ henfaller til grubling, fremfor nærvær i øye­blikket. Melankoli kan også forstås som en sinnsstemning der man savner eller lengter ­etter noe, uten at man er klar over hva man eventuelt savner. Melankolien kan romme lengsel, åndelig og kroppslig sult, sterke følelser, ­genialitet og kreativitet. Selv om hverdagen for mange er preget av svært lite rom for ettertanke og refleksjon har melankolien hatt status som en forutsetning for refleksjon og klarsynthet. Det er i hvertfall slik jeg ser melankolien. Noen ganger besøker jeg den, mens andre ganger kommer den som lyn fra klar himmel. Det sistnevnte kan være et mylder av følelser som skaper en stemning og kreativitet. Jeg får livlige visjoner og drar gjerne tilbake til minner fra fortiden. 

"Melankolien er ingen overbevisning, ingen teori, bare en stemning"

By Lisette

2 kommentarer til “MELANKOLIEN OG MEG

 1. quest bars cheap

  I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to
  see a great blog like this one today.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.