KUNSTEN Å ELSKE

27. august 2016

Hverdagsglimt / Interiør / Tanker

ER DU DER EMSOSJONELT OG FYSISK FOR PARTNEREN DIN

Dere som har følgt meg jevnlig på bloggen vet at jeg er en følelsesnerd. Jeg synes store og små spørsmål om følelser og eksistensen er viktige for meg. Jeg liker dybde og har en stor interesse for følsomhet og temaer som berører livet. I dag lyttet jeg på radioen og min favoritt psykolog var på lufta, nemlig Sissel Gran. Sissel Gran virker for meg som en fantastisk person, stemmen hennes gir meg ro og hun er klok. En dame med livserfaring, som også deler sine opp og nedturer. Tilbake til radioprogrammet på P1. Sissel ble intervjuet om parforhold og når et forhold tar slutt. To sentrale begreper i Sissel Grans analyser er identitetsopplevelse og anerkjennelse. For henne er gjensidig anerkjennelse et av de viktigste bevisene på et kjærlighetsforhold. Mangel på bekreftelse oppleves som tilintetgjørelse av det egne selvet eller egen identitet. Eller som hun sier: Hvis du ikke anerkjenner meg, hvis du ikke syns at jeg duger, hvis du ikke vil ha meg hvis jeg viser hvem jeg er, må jeg forlate deg, siden jeg er i alvorlig fare sammen med deg fordi du kan knuse meg, og jeg kan gå til grunne som individ. Hun oppfordret alle par å vise interesse for den andre, å anerkjenne den andre. Spørre hvordan dagen på jobb har vært…Ensomheten er et gjennomgående tema i Sissel Grans Det er slutt, en bok om oppløste parforhold, om nederlag, kjærlighetstap og om mye angst og smerte. Men denne gang er det ikke de forlatte det gjelder. Nå er det utbryterne som får komme til orde. Det er jo gjerne slik at den som blir forlatt får den omsorgsfulle oppmerksomheten, mens sorgen og tapsfølelsen til den som går ofte blir undervurdert.

Jeg tror vi alle har en jobb og gjøre når det gjelder kjærlighet og parforhold. Et parforld krever intens jobbing, spesielt blir gjerne et forhold satt på prøve i småbarnperioden da mangel på søvn og nærhet blir mindre i perioder.

Her er Sissel Grans fem grunnleggende råd til par av i dag:

 • Vær mer lydhør for hverandres tanker og følelser
 • Spill mer med istedet for å protestere og kverulere
 • Vær snillere mot hverandre (det betyr ikke å være selvutslettende)
 • Bidra aktivt til å reparere krangler, ikke spill på furtenhet, forsvar og krenkethet.
 • Vær der for hverandre – emosjonelt og fysisk
 • 3 kommentarer til “KUNSTEN Å ELSKE

  1. coconut oil then

   Thanks for another informative website. Where else may I get
   that kind of info written in such an ideal means? I
   have a mission that I’m simply now running on,
   and I have been on the glance out for such information.

   Svar
  2. plenty of fish dating site

   Hi there, I discovered your web site via Google
   whilst searching for a comparable matter, your site got here up, it seems good.
   I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
   Hello there, simply become alert to your blog via Google, and found
   that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels.

   I will be grateful for those who continue this in future.
   Many other folks might be benefited out of your writing. Cheers!

   Svar

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.