JEG ER LIVREDD FOR UTVIKLINGEN!

10. januar 2016

Filosofi / Tanker

 

HVOR BLIR LEKINGEN AV, OG DEN MELLOM MENNESKELIGE KONTAKTEN?

Hvem har ikke sett en nybakt mamma holde på med telefonen? Hvem har ikke observert mennesker på bussholdeplassen med telefonen i hånden? Hvem har ikke sett et lite barn som prøver å få kontakt med foreldrene, men de voksne er for opptatt med telefonen? Hvem har ikke sett et stappfullt legekontor med alle med en telefon i hånden? Eller pausen på jobb med mobiltelefonen i hånden? Jeg og min familie er dessverre heller ingen unntak, her kommer vår historie.

Jeg er skremmende redd for smarttelefoner og nettbrett skal overta den mellom menneskelige kontakten blant oss mennesker. Vi har tatt grep, og jeg skal fortelle deg historien hvorfor. Vi har merket over lengre tid at ungene, spesielt han minste på 4,5 år var mer irritert og sint i hans væremåte. Det første han spurte etter når han stod opp var ipad, og når han kom hjem fra barnehagen spurte han igjen etter ipad. Vi har nok som alle andre foreldre vært “for løse” på dette, selv om de har hatt begrensinger også. Det som skjer når ungene er fokusert på  nettbrettet, er at vi som foreldre ble også fjerne og tok opp iphonen vår. Dette er ikke noe jeg ønsker at ungene mine skal huske fra barndommen sin! Vi prøvde i starten å redusere tiden med nettbrett, men vi merket at han minste ble mer sutrete av timelimit- da den ene timen gikk  så fort over! Vi fikk en kjempe wakeupcall i julen, vi merket at ungene lekte lite med julegavene de hadde fått, og det var skremmende synes jeg. Husker selv som liten at jeg lekte med gavene fra jeg stod opp til jeg la meg. En kveld da ungene hadde lagt seg pratet jeg med samboeren min om dette, og vi bestemte oss for å stramme inn reglene på nettbrettet. Ungene våre får ikke bruke nettbrett i ukedagene, men begrenset i helgene. Dette innførste vi fra 1.januar. Ungene ble først forberedt på dette i romjulen, og det tror jeg er alltid viktig. Jeg begrunnet det med at jeg hadde et sterkt ønske om å være med ungene mine, og at vi kunne bli flinkere til å finne på ting sammen uten ipad. Han eldste tok det veldig fint, og har ikke spurt noe særlig etter den.

De første 3-4 dagene var vi forberedt på sterke reaksjoner. Vi hadde en grinete gutt rundt beina. Han var frustrert over at han ikke fikk ipad, og var sint da han kom hjem fra barnehagen. Jeg tror absolutt noe av hans atferd stammet fra lite oppmerksomhet, og oppmerksomhetstyvene var nettopp nettbrettene og telefonen. Vi måtte ta grep! Nå gjelder denne regelen også smarttelefonene våre, de legges bort så lenge barna er våkne Vi merker at ungene er blidere, spesielt minstemann. Han virker også tilfreds og roligere. Ungene har ikke et emosjonelt språk som kan si  «mamma jeg vil at du skal se meg og være sammen med meg nå». Da blir de frustrerte, klengete, masete og sinte når de blir oversett. Tror kreativiteten blir svekket når barna konstant blir unnerholdt av nettbrettene. De mister også også å kjenne på kjedsomhet, som igjen gjør ungene kreative. Jeg tror absolutt at atferdsproblemer kan øke mer om vi ikke som foreldre tar ansvar! Men, vi må være et godt eksempel selv…

By Lisette

En kommentar til “JEG ER LIVREDD FOR UTVIKLINGEN!

 1. Marianne Dragon Waagan

  Sanne ord. Jeg må si jeg er innmari glad for at ipad og smarttelefoner ikke var en del av hverdagen da mine barn vokste opp, ganske enkelt fordi det ikke fantes. Vi er i et samfunn der mye av kommunikasjonen går virituelt, og det kan være lett å overse de nære ting.
  Så flott at dere fant en måte å løse det på, og ikke minst å bli oppmerksom på det:)

  Ha en finfin uke:)
  Klem Marianne

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.