FRIHETEN MÅ BARE OPPLEVES
Etter jul har jeg eksperimentert med godteri i helgene. På «gode helger» har det blitt utskeielser både en og to dager, mens andre helger har det blitt en tredje dag også med dessert hos foreldre og svigerforeldre. Dette har resultert at jeg har mistet friheten jeg hadde med Bright Line Eating. En annen grunn til at jeg måtte tilbake på sporet igjen var at buksene strammet noe mer en vanlig. Min hjerne er ekstra sårbar i forhold til cravings og overspising i forhold til søtsaker. Dessverre klarer jeg ikke å begrense meg til den ene dagen. Jeg simpelthen elsker søtsaker og kaker! Skulle virkelig ønske at jeg kunne klare en godteri dag, men det er ikke et faktum idag. Forrige helg bestemte jeg meg for å kutte tvert med sukker. Resultatet denne uken har vært en ro over i hodet med måltidene og lite cravings sånn egentlig. Denne friheten må bare oppleves. Jeg har prøvet mange dietter oppover årene, men denne måten å spise på har vært den eneste som har hatt en indre reise med i tillegg. En prosess som gjør at en blir kjent med seg selv. Vaner i forhold til mat er ofte knyttet til følelser. Mat er næring, mat er kos, mat er tradisjoner, mat er trøst. Mat har mange ulike funksjoner, både sosialt, fysiologisk, kulturelt og emosjonelt. Allerede fra vi er små barn, kobles mat og følelser. Vi kan ha fått hørt at vi fortjener en sjokolade fordi vi har vært flinke, eller at vi trenger en is som trøst når det har skjedd noe trist. En nyere studie forklarer hvorfor vi bruker mat som trøst når vi er sint eller lei oss, og hvorfor vi spiser når vi egentlig ikke er fysisk sultne. Studien er utført ved Norges teknisk-naturvitenskalige universitet (NTNU) i samarbeid med King’s College London, University College London og University of Leeds.
Jeg tar et måltid og en kveld om gangen og det gir en stor frihet i bare det. Ønsker mine lesere en riktig god helg. Nyt hverandre.