Dyder…

22. august 2012

Filosofi / Tanker

Må ikke tro at det er bare interiør og blogging jeg liker…jeg er også svært interessert i hvordan vi mennesker tenker og det alternative. Jeg tror ikke jeg er ekstrem, på ingen måte, men har nok alltid hatt en dragning mot ting vi ikke alltid har en forklaring på. Som liten spurte jeg alltid om alt, jeg var den i klassen som torde og spørre de spm ingen andre torde. Og sånn er jeg i dag også. Ikke alltid det smarteste, man lærer jo litt med årene og etter jeg selv ble mor har jeg nok “roet” meg litt ned. Det må man jo!!! Jeg vil presentere noen flotte kort jeg fikk av en nær venninne, det er en kortstokk med fine dyder eller kall dem “dagens ord”. Jeg prøver og trekke et kort hver dag, som gir meg innsikt om hva kanskje dagen vil bringe. 

Posen fikk jeg også til og oppbevare kortene…

Så…hva er en dyd? I følge Wikipedia: En dyd er et begrep fra kristendommen og moralfilosofien og betegner en moralsk verdifull egenskap eller god handling. Ordet kommer fra det norrøne dygð, som er beslektet med å duge, og betød opprinnelig dugelighet eller dyktighet. I dag trakk jeg kortet taktfullhet, det traff meg rett i hjertet da det stemte med noen jeg gjorde/sa i går. 
 
På kortet jeg trakk i dag, dyden taktfullhet:
 
Taktfullhet er å si sannheten på en vennlig måte. Vi tenker før vi snakker, idet vi er oppmerksomme på hvor dypt ordene våre påvirker andre. Når ordene våre er vektige, veier vi dem og vet de har makt til å skape smerte eller å oppløfte. Et hardt ord til en som står oss nær, er som et sandkorn i øyet. Et oppmuntrende ord kan inngi tillit. Taktfullhet er nødvendig når vi har sterke følelser som feks sinne. Det hjelper oss til å skille mellom det som bør sies og det som bør forbli usagt. Taktfullhet er å vite når tidspunktet er riktig. Det er hjertes diplomati.
 
Å praktisere taktfullhet:
 
Jeg forteller sannheten vennlig og mildt.
Jeg tenker over hvordan ordene mine påvirker andre.
Jeg tenker før jeg snakker.
Jeg lar ikke sinne kontrollere meg.
Jeg vet når jeg skal si noe og når jeg skal tie.
Jeg bruker et høflig språk.
 
Nå ble jeg kanskje veldig dyp, men det er endel av meg også. Håper du likte dagens innlegg, og at kortet gav deg en aha opplevelse. Morsomt og høre dine erfaringer her…
 
Lisette
 
 

 

13 kommentarer til “Dyder…

 1. ynde

  Så heldig du er som fekk ei så fin gåve! Godt med gode venner som kjem på å gi slike fine ting:) Ingen dum idè å trekke eit kort med gode ord kvar dag, godt å stoppe opp å reflektere litt! Eg er heilt avhengig av å ha ein liten tankevandring av og til, og det er fint med slike påminnelser i ein travel kvardag ☺ Ha ein fin dag, klem Kjersti

  Svar
 2. Frk Elton

  Dette likte jeg, har også litt sans det alternative 🙂 Synes du skal fortsette å dele av disse tingene 🙂 Flott gave!
  Fint å kunne ta seg tid til litt refleksjon hver dag, det har vi alle godt av, hadde bare alle gjort det, hadde verden vært ett bedre sted 😉
  Selv prøver jeg alltid å følge hva en nær person sa til meg engang, at man skal sørge for å lære noe nytt hver dag! høres lett ut med det er ikke alltid like lett å lære noe nytting hver dag, hehe 😉

  Ha en flott kveld!

  Klem

  Svar
 3. elinAnita (eddas)

  Ja å reflektere over livet er viktig,en trenger det.Mat for sjelen.
  Jeg har alltid vært forsiktig med hva jeg sier,orker ikke å såre andre.Kjenner alt for godt hvor vondt det hadde gjort selv.Så taktfullhet er en dyd.
  Fin kveld til deg….
  klem

  Svar
 4. ved siden av

  Fine ord!
  I all vår travelhet er det viktig å stoppe opp innimellom og tenke over hvordan vi har det, hvordan vi er mot våre nærmeste, hvordan vi vil bli oppfattet av dem rundt oss, og om vi oppfører oss deretter…
  “Tenk positive tanker, si positive ord, gjør positive handlinger og det positive gror…” en enkel setning de fleste har hørt mange ganger, men stadig like sann:)

  Jeg lærer også nye ting hver dag, og har med årene lært at ofte er det best å lytte (er en ellers svært pratsom person…;)

  Ønsker deg en fin og harmonisk kveld:)
  klem nina

  Svar
 5. dagdrømmeren

  Hei

  Jeg kjenner meg igjen i dette som du skriver i dag! Spennende innlegg!
  Likte kortene dine. Kan jeg spørre hvor du har kjøpt dem?

  Ønsker deg en fin onsdagskveld
  Klem Klem

  Svar
 6. Tone

  Åhhh kjenner meg godt igjen i innlegget ditt, spennende med noe annet enn bare interiør av og til:)) Jeg har også kort som jeg bruker, men det er englekort:) Bare gode ord og beskjeder:) Vil du røpe hva dine kort heter?:)
  Fin onsdag til deg!
  Klem
  Tone

  Svar
 7. ♥ Netta ♥

  Så flott innleggg! Det er viktig å tenke og filosofere over ting rundt seg, å utvide sine horisonter. Kjempeartig at du trekker et kort hver dag og tenker litt ekstra på akkurat det temaet.

  Ønsker deg en fin dag!

  Klem
  Netta

  Svar
 8. Kristine

  Utrolig bra innlegg 🙂 Jeg likte det godt. Er fint med innlegg som får meg til å tenke litt ekstra over ting.

  Vet du hvor kortene er kjøpt?

  Ønsker deg en flott dag.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.