Kategoriarkiv: yoga

DET FINESTE KOMPLIMENTET

19. mai 2017

Helse / Klinikk Aktiv Helse Randaberg / yoga

DET FINESTE KOMPLIMENTET Visste du at vi Nordmenn er dårlige på å gi komplimenter? Over 40 % av befolkningen mener de ikke får nok komplimenter ifølge en undersøkelse. Jeg fikk et i går som gjorde meg enormt glad. Et kompliment som gjorde noe med selvfølelsen. Den fikk seg et lite påfyll, noe som påvirket selvfølelsen i god forstand. Det er ofte lett å si ting som går på utseende og det visuelle, men et godt kompliment som løfter selvfølelsen gjør noe helt spesielt hos den andre. Komplimentet jeg fikk igår var fra en kollega. Hun sa jeg var ukomplisert å jobbe med. Komplimentet «Ukomplisert» var på en måte veldig folkelig sagt, man kan ikke misforstå betydningen. Å være lett å samarbeide med betyr mye i arbeidslivet. 

Enda mer varmer kanskje komplimenter som går på det indre eller på en jobb du har gjort. Det å høre at man av andre oppfattes som et varmt, godt eller dyktig menneske kan virkelig snu dagen. Det er godt å bli minnet på sin egenverdi, og når alt føles slitsomt og stressende, kan et kompliment være det som skal til for å få deg til å stoppe opp og løfte blikket.

Jeg er så innmari stiv og vond i kroppen om dagen, og den vonde ankelen er tilbake igjen. I går var jeg hos kiropraktoren min Marit og på et Jivamukti yoga kurs hos Klinikk Aktiv Helse på Randaberg. Blir spennende med fortsettelsen. Håper at kroppen blir bedre, men tenker nok at litt stress og slitenhet ligger bak også.

Ha en god helg til alle lesere.

By Lisette

WHY I DO YOGA

7. april 2017

Hverdagsglimt / Run & Relax / yoga

WHY I DO YOGA Hvorfor og hvor ofte gjør du yoga? Jeg gikk hos Satya yoga ukentlig før, men de siste to årene har det heller vært labert. I dag gjør jeg yoga på skolen sammen med elevene og hjemme daglig. Yoga og trening skal ikke være et stressmomentJeg har funnet gleden med å trene hjemme, det er gratis og stressfritt. Tenker at livet er delt inn i faser og her er jeg idag. 

Hva er det beste som har skjedd deg på matta? Jeg opplever tiden på matta ulikt, hos meg spiller dagsformen utrolig inn, men slik er det nok for de fleste. Glemmer aldri én opplevelse som var særdeles sterk og forløsende for meg. Jeg og en kollega var på en velværedag i regi av Satya yoga på Sola strand hotell. Der startet vi økten med pranayamapust som er en dyp pusteøvelse som roer ned kropp og sinn umiddelbart. Plutselig kjente jeg at tårene rant og jeg ble ufattelig trist. Det var så ille at jeg måtte ut av rommet. Husker jeg synes det var flaut å storme ut lokalet i en fart. Opplevelsen var sterk da gråten var sånn ordentlig hulkende. Dette har faktiskt skjedd etter denne opplevelsen også, men ikke i så sterk grad som den første opplevelsen. Jeg vet idag at gråt og tårer er normale reaksjoner under en yoga økt. Kanskje derfor jeg liker så godt yoga. Yoga er sannhet og ærlighet mot seg selv. Må nesten nevne den første «yogahighen» jeg hadde, det var da jeg mestret hodestående og bro for første gang. Det var helt barnslig vilt. Hodestående og viparitakarani er nok favorittasana. Den sistnevnte bruker jeg etter en lang dag og når jeg er sliten. Gjerne før leggetid.

Yoga med musikk eller uten? Noen ganger liker jeg musikk, mens andre dager stillhet. Jeg tror nok jeg liker best det sistnevnte, men musikk i åpningsstillingen før timen starter.

Hvorfor brenner du for yoga i skolen? Det er mange grunner til at jeg skulle ønske at yoga var fast på timeplanen i skoleverket. En viktig grunn er «stillhet og ro». Barn og ungdom er bombandert med inntrykk og kunnskap daglig. Vi ser også en økning på sosiale media og gameing/ipad bruk. Ungene får aldri hvilt og stilnet tankene. Tror også det er viktig å fortelle barna at yoga handler ikke bare om de fysiske stillingene, men nettopp om å være gode med hverandre, spre glede, vise respekt for seg selv og andre. 

Hva har yoga lært deg? Ingen tvil, å puste…Samt at yoga gjør meg jordnær og visker ut «uvesentlige greier» jeg har for meg til tider. 

Hva praktiserer du yoga i? Jeg foretrekker Run & Relax tøy, og jeg er ikke sponset for å si det. Tøyet er behagelig og jeg liker det høye livet på buksene. 

By Lisette

I LIKE TO RUN AND RELAX

21. mars 2017

Run & Relax / Samarbeid / Trening / yoga

I LIKE TO RUN AND RELAX Regnet sildrer ned vinduene mens jeg lytter til AM YOGA spilleliste på Spotify. Jeg kommer inn i et behagelig modus og nyter alenetiden mens jeg skriver dette innlegget. Det er den fjerde uken uten godteri, men igår kom dagen, lysten på noe søtt. En gang i måneden får jeg alltid en sterk trang på noe søtt, det tar aldri feil. Akkurat som kroppen bare må ha det. Heldigvis motstod jeg trangen. Det gir en sånn mestringsfølelse. 

Jeg elsker å trene og for meg så et det utrolig viktig å ha treningstøy som sitter godt på uten trange linninger og stygge sømmer. Run and Relax har ingen av delene. Sitter som støpt og er like behagelig å gå i hjemme i stuen som på trening. Run and Relax har  nettopp oppdatert nettbutikken med ny kolleksjon. Sjekk den ut HER. 

Jeg har lest bloggen til Vibeke Klemetsen i flere år og mener bestemt på at hun er Norges vakreste blondine. Hun er også en av gründerene av treningskolleksjonen til Run and relax. Utrolig kult å se hvordan det store «IT merket» er på alles lepper i inn- og utland. Heia Vibeke og Marianne.

 

Tenkte å vise flere bilder med treningstøyet på meg. Wait and see.

Dagen i dag har vært aktiv. Danseøkt for 4.trinn og Jazzercise økt med 7.trinn. I slutten hadde jeg stillestund med syvende trinn, fantastisk rørende å oppleve hvordan de selv klarte å finne roen. Rett og slett magisk.

By Lisette

 

YOGA I SKOLEN

4. september 2016

trening med barn / yoga / yoga i skolen

 

Yoga gir et konkurransefritt miljø for barn hvor de kan lære fysiske øvelser og pusteteknikker. De lærer forskjellige verktøy for å slappe ordentlig av, og bli bevisst på på egen kropp. Det som kjennetegner yoga er en sterkere, smidigere og fleksibel kropp. Der vi gjør fysiske stillinger/øvelser og pusteteknikker. En friskere pust gir kroppen mer energi, og hjelper på konsentrasjonen. Man trenger ikke å være myk for å gjøre yoga, en stiv kropp har mye potensiale. Til vanlig har jeg utført yoga med 60 elever i en storsal, men må si at jeg likte utrolig godt yoga i klasserom. Jeg fikk en nærere kontakt med elevene og jeg opplevde dem roligere.

 

YOGA I SKOLEN

Jeg er så heldig inni mellom som får gjøre yoga på barneskolen jeg jobber. I vår tok jeg en barneyogautdannelse på Satya yoga i Stavanger fordi jeg nettopp ønsker å bruke denne kompetansen i jobben min som miljøterapaut og framtidig lærer. På fredag var det 3.klasse som fikk gjøre yoga de siste 15 min før de tok helg. Det var en fryd for øyet å se hvor konsentrerte dem var under øvelsene og gleden i øynene deres da de var et fjell, tre, plukket epler, løver og  gjorde triangelpose. I forkant forberedte jeg dem på hva som skulle skje, og spurte om de visste hva yoga var. Jeg var imponert over hvor mange som hadde kunnskaper om yoga. De hadde kanskje en mor som gjorde yoga eller hadde hørt om yoga. Høydepunktet var avslappingsdelen. Bildet ovenfor fant jeg på google, og vi gjorde samme øvelse på pulten med hodet hvilende i armene. Jeg var ganske overrasket av 3.klassingene fant roen uten å le eller prate. Jeg satte på rolige yoga rytmer og tok dem med på en “yoga reise” igjennom en fantasifortelling. Opplever at det er lettere for ungene å finne roen med en fortelling. Jeg ba dem legge merke til pusten, at kroppen var tung og avslappet og en følelse av å være her og nå. Jeg vandret rundt i rommet og annerkjente hver elev for en god innsats med en lett arm på skulder.

Barn og ungdom er bombandert av inntrykk daglig og prestasjonskrav. I tillegg gjør kvalitetsreformen at det stilles store krav til barna faglig, både på skolen og i fritiden med mye lekser. Det er mange norske barn som er stresset på grunn av dette. Yoga i skolen handler om å lære elevene å stresse ned. En avslappet elev er mer fokusert og konsentrert. Yoga i skolen handler også om å lære elevene teknikker. Når en kan teknikken, er den lett å bruke når man trenger den.Yoga i skolen handler om å styrke elevens selvfølelse. Når eleven blir kjent med egen pust, kan de lære forskjell på pust når de har det bra og pust når de opplever ubehag. Denne kunnskapen kan overføres til andre sammenhenger. De kan da bli mer bevisst på hva som stressser dem, og hva som roer dem når de har indre uro. Å mestre seg selv gir økt selvfølelse. En enkel og effektiv måte for selvutvikling.

Jeg har et mål å vise mine kollega enkle øvelser dem kan gjøre i klasserommet, de kan bruke 3 min eller 30 min på å gjøre yoga. Alt er yoga. Yoga kan brukes etter en arbeidsøkt eller før en arbeidsøkt for å klarne tanker. Håper at flere får øynene opp for yoga i skolen! Det er min intensjon.

Namaste

By Lisette

Å KJENNE PÅ STILLHET

4. mars 2016

Filosofi / yoga

 

Vi utsettes for så mye lyd i hverdagen at ren stillhet kan bli vanskelig å takle. Stillhet er viktig for å sentrere seg, og for å finne tilbake til roen. Jeg har undervist yoga for barn, og jeg observete at stillhet kan være “rart og uvant” for barna. Men, når de endelig fant roen, var det noe magisk som skjedde i rommet. Vi var cirka 50 elever, og det krevde endel forberedelse i starten med tanke på hva vi faktisk skulle gjøre sammen. Noen barn kjente på rastløsheten mer en andre, og det er helt naturlig tenker jeg. Når jeg praktiserer yoga opplever jeg at jeg tror på meg selv, og at jeg er glad i meg selv- dette er noe jeg ønsker at ungene også skal oppleve! Yoga gir emosjonell balanse gjennom trening av både sinn og kropp. Barn og unge trenger å lytte innover til kroppen sin, følelsene og tankene sine. De blir i dag konstant utsatt for forventninger og stimulering gjennom blant annet internett og sosiale medier. De nye mediene er en vesentlig arena hvor barn lærer kommunikasjon, ferdigheter og underholdning. Men internett og medieteknologien byr også på en konstant konkurranse om de unges oppmerksomhet og også forstyrrelser og uønskede attraksjoner.

Nå er endelig fredagen over oss, og den skal tilbringes med familien. Jeg har hatt en aktiv uke, der jeg har fått prøvet meg i lærerrollen flere ganger. Jeg elsker jobben min, og kunne ikke drømt om en annen. Namaste.

By Lisette

YOGA WANTIES AND TRADITIONS!

21. februar 2016

Hverdagsglimt / ikke sponset / Run & Relax / yoga

 

I dag fikk jeg en halvtime på matta, mens ungene var ute og lekte. Jeg liker å praktisere yoga hjemme, og har et treningsrom/lekerom der jeg finner roen og styrken. Yoga for meg er mye mer en de ulike asana(stillinger), det gir meg ro i tankene og får mer energi etterpå. Som dere sikkert vet så studerer jeg religion, og vi har om Hinduismen akkurat nå. Har akkurtat skrevet en oppgave knyttet til yoga og hinduismen. Spennende historie, da yoga er nå blitt modifisert/globalisert til oss i vesten. Tanken bak yoga var knyttet til Indias eldgamle religiøse visdomstradisjoner der ikkevold eller ikkebeskadigelse var et grunnleggende prinsipp. Yoga handler om konsentrasjon og fokusering, om å ta kontroll over eget mentalt og kroppslig liv, slik at sansebegjær og mental aktivitet faller til ro og til syvende og sist faktisk opphører. Målet med yoga er å skape ro, fokus og konsentrasjon og å oppnå stillhet og uforanderlighet.

Yoga er en kanskje mer enn 4000 eller 5000 år gammel indisk tradisjon. Yoga består av flere elementer slik som etikk og regler for adferd, pusteøvelser, kroppsøvelser, renselser og ulike former for meditasjon og konsentrasjon, og disse kan ha ulikt opphav. Yoga er i dag forbundet først og fremst med religionen hinduismen. Hindusimen fører seg tilbake til den vediske tradisjon og mange av hinduismens åpenbarte tekster stammer derfra. Den vediske tradisjonen var en offerreligion. Offerritualet ble ledet av prester som tilhørte spesielle slekter. Handlingene ble ledsaget av sanger på sanskrit, som ble samlet i Veda-tekstene. Denne tradisjonen kom først til India etter at indussivilisasjonens nedgangsperiode hadde startet omkring 1700 f.v.t. Yoga oppsto utenfor den vediske religiøse tradisjonen, men ble etter hvert en del av denne, om enn mange ganger i et spenningsforhold. Yoga ble videreutviklet først utenfor den vediske tradisjon av asketgrupper som med et samlenavn kalles shramana. Shramana-gruppene sto utenfor og var ofte kritiske til den vediske religionen. Møtet mellom shramana-gruppene og den vediske prestetradisjonen ble svært fruktbart for dem begge. En rekke ideer fra shramana-gruppene fant innpass i vedisk religion.

Da norske run and relax kom ut for noen år siden tror jeg at jeg var en av de første som bestillet klærene, og har vært solgt siden. Ingen over-ingen ved siden når det gjelder komfort og kvalitet. Sjekk ut den nye kolleksjonen! Spring and summer colours-all the way. Har du enda ikke sjekket dem ut? Trykk HER.

Ha en fin søndag! Namaste.

By Lisette

YOGA FOR BARN!

24. januar 2016

yoga

 

YOGAUTDANNELSE FOR BARN MODUL 1- CHECK!

Det er søndag, og uken har vært særdeles hektisk for meg. 3 av dagene har vært fylt med yogakunnskap, teori om barnshjerne og utvikling. Vi var vell 15 damer på kurs med ulike bakgrunner, men med samme ønske å lære yoga for barn. Siri som driver Satya Yoga er en ivrig og kunskapsrik dame som brenner for det hun gjør. Man lytter lydhørt, og sluker til oss både filosofi og erfaringer med barneyoga. Barneyogautdannelsen ønsker jeg å praktisere på jobben min som miljøterapaut/lærer, og ønsker å gi ulike trinn alt i fra 10 minutt til 45 minutt med avspenning, lek og yoga. Vi pratet mye om aktivitet og ro på kurset. Barn i dag er proppet med ytre stimuli som nettbrett, instagram, facebook og snapchat. Hodet og tankene får aldri RO! Hva skjer med hjernen om den ikke får ro i blant? Yogaen hjelper for å holde ro i tankene, skjerpe sansene, nullstille og øke konsentrasjonen. Yoga er for ALLE, og alle kropper. Jeg vil hevde at yoga stimulerer til sunt selvbilde, og dette er noe jeg brenner for i mitt møte med barn. At du er god som du er! Kan absolutt anbefale Satya yoga om du bor i Stavanger/Sandnes/klepp/jørpeland.

Da er det bare å presentere yogaen og lage et program for skolen!

By Lisette

YOGAKURS RETTET MOT BARN!

15. januar 2016

yoga

 

Etter jeg fikk ryggproblemer, så har ryggen min ikke vært i stand til å gå på yoga timer som jeg elsker. Jeg fikk ofte vondt dagen derpå, og har derfor gått mine daglige turer istedenfor. Jeg har derimot meldt meg på en yogautdannelse rettet mot barn i barnehage, skole og SFO.  Jeg tror dette vil gå bra, og kiropraktoren min har gitt meg grønt lys. Gleder meg enormt til dette kurset, og vil bruke det aktivt i jobben min på skolen. Satya Yogaskole tilbyr kurs for å undervise barn i Barneyoga og Avspenning. Kurset består av to moduler.
Modul I består av 10 timers teoretisk og praktisk arbeid for å lære grunnleggende teknikker i hvordan fange barns oppmerksomhet når det gjelder ro, avspenning og konsentrasjon. Jeg har lenge etterlyst dette som endel av timeplanen, og håper at skolen min vil se at dette er et supert verktøy for ALLE barn.

Ønsker dere alle en fin helg, namaste

By Lisette