Kategoriarkiv: yoga i skolen

STILLHETENS ØYEBLIKK

20. januar 2017

Egenpleie / Filosofi / Hverdagsglimt / yoga i skolen

Indre ro og fred i sinnet Hva er din definisjon på stillhet? Er det tur i marka eller på vidda? Min definisjon på stillhet finner du nødvendigvis ikke på vidda eller i marka. Jeg prater om en «indre stillhet». Det er lettere å finne stillhet enn folk tror. «Du må skape den selv». Det kan være turen på vei til jobb, stillhet sammen med en venn eller partner eller i dusjen for deg selv. Det er ikke lett å få til i hverdagen, men det går an. Stillhet har blitt en luksusgode der folk betaler dyre dommer på fancy retreats og yoga på Bali. Personlig liker stillhet som ikke krever reising eller som koster en fot og en arm. Personlig trenger jeg mye stillhet, og er ikke styrt av impulser uten ifra. Noen mennesker kan ikke fordra stilhet, og spesielt dagens barn er ikke vandt til stillhet. Ipads og nettbrett styrer hverdagen og barna blir rastløse/masete når de ikke har fokus på noe konkret. Å kjenne på stillhet kan være stressende, ubehagelig og ukjent for både små og store. I jobben min på skolen får jeg praktisert yoga daglig med elevene. Stillhet er kanskje en øvelse jeg liker best å trene med barna. Denne ferdigheten har mange vanskeligheter med. De fleste barna forbinder yoga med meditasjon og avanserte fysiske øvelser, men jeg viser dem hvor enkelt det kan utføres med å være i ro og lytte til rolig musikk. I forkant forbereder jeg elevene på at når man er stille kan man kjenner på rastløshet, uro og kjedsomhet. Alle følelsene er helt normale. Forklarer også til barna at stillhet er noe vi alle må øve på som er nødvendig for  konsentrasjon, sjel og helse.

Jeg utforderer deg til å finne en stille øyeblikk bare til deg selv.

Namaste og god helg.

By Lisette

 

YOGA I SKOLEN

4. september 2016

trening med barn / yoga / yoga i skolen

 

Yoga gir et konkurransefritt miljø for barn hvor de kan lære fysiske øvelser og pusteteknikker. De lærer forskjellige verktøy for å slappe ordentlig av, og bli bevisst på på egen kropp. Det som kjennetegner yoga er en sterkere, smidigere og fleksibel kropp. Der vi gjør fysiske stillinger/øvelser og pusteteknikker. En friskere pust gir kroppen mer energi, og hjelper på konsentrasjonen. Man trenger ikke å være myk for å gjøre yoga, en stiv kropp har mye potensiale. Til vanlig har jeg utført yoga med 60 elever i en storsal, men må si at jeg likte utrolig godt yoga i klasserom. Jeg fikk en nærere kontakt med elevene og jeg opplevde dem roligere.

 

YOGA I SKOLEN

Jeg er så heldig inni mellom som får gjøre yoga på barneskolen jeg jobber. I vår tok jeg en barneyogautdannelse på Satya yoga i Stavanger fordi jeg nettopp ønsker å bruke denne kompetansen i jobben min som miljøterapaut og framtidig lærer. På fredag var det 3.klasse som fikk gjøre yoga de siste 15 min før de tok helg. Det var en fryd for øyet å se hvor konsentrerte dem var under øvelsene og gleden i øynene deres da de var et fjell, tre, plukket epler, løver og  gjorde triangelpose. I forkant forberedte jeg dem på hva som skulle skje, og spurte om de visste hva yoga var. Jeg var imponert over hvor mange som hadde kunnskaper om yoga. De hadde kanskje en mor som gjorde yoga eller hadde hørt om yoga. Høydepunktet var avslappingsdelen. Bildet ovenfor fant jeg på google, og vi gjorde samme øvelse på pulten med hodet hvilende i armene. Jeg var ganske overrasket av 3.klassingene fant roen uten å le eller prate. Jeg satte på rolige yoga rytmer og tok dem med på en “yoga reise” igjennom en fantasifortelling. Opplever at det er lettere for ungene å finne roen med en fortelling. Jeg ba dem legge merke til pusten, at kroppen var tung og avslappet og en følelse av å være her og nå. Jeg vandret rundt i rommet og annerkjente hver elev for en god innsats med en lett arm på skulder.

Barn og ungdom er bombandert av inntrykk daglig og prestasjonskrav. I tillegg gjør kvalitetsreformen at det stilles store krav til barna faglig, både på skolen og i fritiden med mye lekser. Det er mange norske barn som er stresset på grunn av dette. Yoga i skolen handler om å lære elevene å stresse ned. En avslappet elev er mer fokusert og konsentrert. Yoga i skolen handler også om å lære elevene teknikker. Når en kan teknikken, er den lett å bruke når man trenger den.Yoga i skolen handler om å styrke elevens selvfølelse. Når eleven blir kjent med egen pust, kan de lære forskjell på pust når de har det bra og pust når de opplever ubehag. Denne kunnskapen kan overføres til andre sammenhenger. De kan da bli mer bevisst på hva som stressser dem, og hva som roer dem når de har indre uro. Å mestre seg selv gir økt selvfølelse. En enkel og effektiv måte for selvutvikling.

Jeg har et mål å vise mine kollega enkle øvelser dem kan gjøre i klasserommet, de kan bruke 3 min eller 30 min på å gjøre yoga. Alt er yoga. Yoga kan brukes etter en arbeidsøkt eller før en arbeidsøkt for å klarne tanker. Håper at flere får øynene opp for yoga i skolen! Det er min intensjon.

Namaste

By Lisette