Kategoriarkiv: Mat og kos

INDISK TIL MIDDAG?

29. april 2020

Mat og kos / Vegansk mat



Liker du auberginer? Liker du indiske krydder og smaker? Da anbefaler jeg denne retten fra Youtube. Jeg tilsette noen spiseskjeer av mangochutney også. Voilà… Jeg liker å lage mat, men jeg lager som oftest to middager. En til barna, og vegansk til oss.

Ønsker dere alle en god dag- til tross omstendighetene!

VELKOMMEN SOMMERTID MED NY FROKOST

29. mars 2020

Mat og kos / Vegansk mat

Jeg har aldri vært glad i tofu, men har oppdaget en fastere tofu som absolutt er egnet for mine smaksløker. Denne vokser ikke i munnen min, og har god tyggemotstand. Til frokost i dag laget jeg min aller første “tofu scramble med avokado, denne vil bli en fast følgesvenn i helgene framover. Har du testet denne oppskriften? Se litt lenger ned i innlegget for oppskrift.

Oppskriften finner du HER. Jeg liker å lage mat som smaker godt, men som ikke tar for lang tid og mange kjørler. Kjenner du deg igjen?

I dag har vi også snudd til sommertid, det i seg selv er veldig deilig, selv om tiden ikke akkurat er under vanlige omstendigheter. Jeg har også kjent på mer inspirasjon bak kamera. Det er jo en fin ting. Startet dagen før frokost med en tur og lydbok i ørene. Deler senere hva jeg hører på akkurat nå.

Kjekt om dere vil legge igjen et spor etter dere, så jeg ikke føler meg alene. Jeg kan garantere et svar tilbake.

ET GRØNNERE ALTERNATIV PÅ GRILLEN

12. juli 2019

Egenpleie / Kosthold / Mat og kos

Noe av det jeg liker best ved sommeren er grilling! Etter jeg la om kostholdet til plantebasert fikk jeg litt “hettå”(Stavangeruttrykk for redd) når jeg tenkte på sommermat og grilling. Her en dag grillet vi alle disse grønnsakene du ser på bildet utenom hummusen. Den gode grillsmaken var der, altså et grønnere alternativ til sommermaten enten du spiser kjøtt eller plantebasert.

ET GRØNNERE ALTERNATIV

5. juli 2019

Hverdagsglimt / Mat og kos

Vegansk mat smaker nydelig! Her har jeg laget to skiver med ruccula, hummus og rødbeter til kvelds mat. Jeg savner ingenting på tallerkenen min etter jeg la om kostholdet til plante basert, selv nå som grillsesongen er i gang. Barna våre får kjøtt og fisk fremdeles. Vi er begge enige om at barna har sine matvaner, selv om vi synes det er positivt at barna ser at de kan velge mer grønt til maten. Barna har uttrykt at de ikke liker at vi er veganere, noe som er helt naturlig når noe blir annerledes. Barn liker det forutsigbare. Dette handler nok mest om at vi foreldre er “annerledes” på et vis. At vi har tatt et valg som ikke de fleste hjem har. Det skjønner vi begge. Som jeg forklarer ovenfor barna er at dette er et matvalg som ikke er fast bestemt, men at vi tar en dag om dagen. Dette synes jeg er riktig i det daglige. Å leve i nået.

Det er flere som har uttrykt at de savner innlegg på bloggen, det er hyggelig å høre! Mulig jeg har fått gløden til å dele litt mer fotografier. Litt av hvert egentlig.

SONY DSC

VEGANER I 28 DAGER

2. juni 2019

Greenstuff.no / Mat og kos

Jeg har spist vegansk/plantebasert i over 1,5 måned, men ser nå at det er lurt å få en riktig innføring av næringsstoffer og sammensetninger. I dag er jeg selvlært, men gleder meg til å lære enda mer om maten og dens helseeffekter. Kurset til helsecoach Laila Madsø gir deg en innføring i nettopp et plantebasert kosthold. Jeg er så heldig som får gi dere lesere 20% rabatt på kurset til Laila Madsø ut juni. Trykk HER og skriv inn koden: VEG20 for å kjøpe kurset med rabatten. Nedenfor deler jeg litt mer info om selve kurset til Greenstuff.

Veganer i 28 dager er kurset som viser deg hvordan du får et plantebasert kosthold. Du lærer hvordan du kutter ut kjøtt og spiser deg mett på grønnsaker. Du får en daglig guide via email som gradvis leder deg mot et mer plantebasert kosthold.Målet er at du i løpet av 28 dager får den kunnskapen du trenger, for å trygt fortsette med en vegansk livsstil på egenhånd. Enten du har tenkt å være 100% veganer eller bare har lyst å spise mindre kjøtt.

Veganer i 28 dager er for deg som er nysgjerrig på hvordan du kan spise kjøttfritt i hverdagen. Folk har ulik motivasjon for å spise plantebasert. De fleste gjør det for egen helse, miljøet eller av etiske hensyn. Mange opplever bedring i vonde ledd og andre betennelsesplager, og flere går ned i vekt. Derfor er ikke dette et kurs laget for vegetarianere, men en guide for absolutt alle – uansett om du er kjøtteter, fleksitarianer, vegetarianer – og, også du som ikke liker å settes i bås.

Her får du sjans til å teste ut hvordan det er å være veganer. Og få en bedret helse på kjøpet.

Kurset tar utgangspunkt i hva du kan gjøre hjemme på kjøkkenet, men du får også hjelp til å finne frem til veganske produkter i butikken, hva du bestiller på restaurant, og hva du gjør på reise. Du lærer også hvordan du kan være veganer på budsjett. Hver uke får du nyttige oppgaver, enkle steg-for-steg oppskrifter, og masse inspirasjon som tar deg et nytt steg – dag for dag.

NÅ ER DET ANDRE BOLLER

9. oktober 2018

Høsten / Hverdagsglimt / Mat og kos

NÅ ER DET ANDRE BOLLER

Høstferien er over store deler av landet akkurat nå. Deilig å få tilbringe dager sammen med guttene mine, det er fordelen med å være lærer. En av tingene som hører med til høstferie er baking. For et år siden var boller utenkelig for meg å lage eller spise, dette var kke var endel av kostopplegget til BLE. Jeg er tilhenger av å redusere raffinert mel i kostholdet mitt, men ikke konsekvent. Der er jeg ferdig. All mat er lov hos meg. Jo flere restriksjoner jeg har mer spinner tankene på de forbudt varene. Slik er det ikke lenger. 

Jeg hadde gledet meg til å lese et KK Jul, men ble nok skuffet i år igjen. Makan til likt innhold år etter år og lite interiør. Ikke verdt kronene om du ikke er superfan av oppskrifter. 

 

JEG TESTER LAVKARBO

3. juni 2018

Egenpleie / Hverdagsglimt / LCHF / Mat og kos

TO UKER MED LAVKARBO

De siste to ukene har jeg eksprimetert med mat og strategier på kjøkkenet. Jeg hadde ofte cravings på søtsaker og var forholdsvis fysen på mer mat selv om jeg nektet meg dette. Dette gav unødvendig tankekjør.

Det er en barndomsvenn jeg har følgt i mange år på insta som heter Camilla Yong Bratteli. Hun bor idag på Østlandet og er utdannet sosinom og har en bacherlor i idrett og ernæring. Camilla spiser lavkarbo/paleo og jeg har latt meg inspirere og testet et slikt kosthold i et par uker for å se om dette er et kosthold jeg kan trives med. Resultatet sålangt er null cravings og et fornøyd hode. Kroppen føles mett og det kjennes nydelig å ikke telle/veie mat.  Jeg har fortsatt et spisemønster med faste. Elsker intermetterende faste og hva dette gir av energi. Min kropp er vandt meg et lenger fastevindu med Bright Line Eating og det har jeg fortsatt med. 

Det jeg elsker med lavkarbo er at jeg spiser meg mett på fett som holder insulinnivået på et nivå som ikke går opp og ned med raske karbohydrater. Jeg er ikke for ekstrem, det ønsker jeg ikke. I helgen har jeg vært i 70-års dag og spist dessert og kake. Men med måtehold. Merker jeg er mindre fysen på søtt siden jeg spiser godt og mat med gode fettsyrer. 

ET TYPISK MÅLTID MED BRIGHT LINE EATING

3. desember 2017

Bright Line Eating / Helse / Mat og kos / Spis deg fri

 

ET TYPISK MÅLTID MED BRIGHT LINE EATING

Jeg spiser 3 måltider per dag, ingen mellom måltider og ingen snacks. Det har gått forbausende lett å forholde seg til kun tre måltider pr dag. Befrielse faktisk.

Kan du fortelle litt om boken? Boken Spis deg fri er skrevet av doktor i psykologi, Dr. Susan Peirce Thompson. Boka er den norske oversettelsen av den amerikanske boken Bright Line Eating. I motsetning til alle andre metoder for vektreduksjon baserer Bright Line Eating seg på moderne hjerneforskning. Metoden har vist seg å være svært effektivt for mennesker som ønsker å gå ned i vekt, og kurere ulike former for matavhengighet, også kalt cravings. I boken lærer man å automatisere sunne valg ved hjelp av kognitive teknikker, slik at vektnedgang ikke lenger avhenger av viljestyrke, men sikres gjennom etableringen av automatiserte vaner. Hos meg har automatisering gått i grunnen nokså bra, det har selvsagt ikke bare vært lett. Men kurset hos Irina Lee har gitt så mange tileggseffekter som stabilt humør, flere lykkehormoner, et fredeligere forhold til mat og en indre ro. Bright Line Eating er en metode jeg ønsker å følge livet ut. Noen ganger “går jeg på en smell” og det er ok. Jeg har lyst å kunne spise litt søtt i blant uten at jeg opplever at jeg ikke er en Bright Line Eater av den grunn. Likevel så sier velger jeg å utelate sukker og mel, idag.

«Bright Lines» betyr i praksis fire enkle prinsipper:
1. Ikke sukker
2. Ikke mel
3. Tre måltider om dagen
4. Spesifikk mengde mat til hvert måltid

På disse tre månedene har jeg brutt de fire linjene. Ikke med mel, men med sukker og vin. Jeg bruker mindre tid på å komme til hektene igjen etter en sprekk. Tankeprosessen rundt et brudd på linjene er annerledes idag. Jeg har ikke de selvsaboterende tankene rundt brudd ift sukker som jeg hadde før. Jeg har kommet meg raskt opp på skinnene igjen da jeg har erfart helsegevinstene til Spis deg fri med Bright Line Eating. Bildene jeg deler idag er et typisk lunsj måltid.  Jeg kan fortelle at smaksløkene mine er helt annerledes idag en hva de var før. Jeg nyter hvert bit og gleder meg til hvert måltid på en annen måte en hva jeg gjorde før. Dette har nok en sammenheng at måltidene er satt i et system på et vis. 

Tallerken er fylt med 4oz kyllingfillet/litt restepølse og 10 oz med grønnsaker som gulrot i spirulazor, sopp, mais, squash, gul paprika og løk. Fettkilden er 1 ss med remulade. Smakte nydelig! 

Vi spiser frukt til nesten hvert måltid, altså frokost og lunsj. Her får man 6 oz med deilig frukt. Mums. 

 

Blir du mett? Ja, det gjør jeg så absolutt. Det hender at jeg fortsatt er litt sulten på kveldstid, men jeg har lært at sult signaler er ikke farlig. Denne maten er for dem som er på vektnedgangsplanen, jeg er snart i mål og skal snart over på vedlikeholdsplanen. Gleder meg til å spise potet og ris til middag igjen.