Kategoriarkiv: Filosofi

Å BLOMSTRE ALENE

29. april 2020

Filosofi / Hverdagsglimt



Jeg har alltid vært fascinert over mennesker som er der det skjer! De som henter energi av å være med andre, de som ikke klarer å være alene, og de som alltid inviterer andre til selskaper. De som har fullbooket timeplan langt ut i august… Ser jeg tilbake på ungdomstiden og begynnelsen av voksenlivet, har jeg nok alltid hatt stort behov for alenetid. De fleste ser nok ikke denne siden hos meg. De som tror de kjenner meg. En kollega sa en gang til meg “Lisette, du er alltid så blid, men hvem er du bak smilet”, det glemmer jeg aldri. Mange ser nok på meg som en energibombe og fargeklatt, og en del av meg er dette også. Men “meg” er egentlig både følsom og tankefull. Jeg opplever at det er få som lukker opp den indre døren i samspill med andre. Både melankolien og sårbarheten bak sløret er vakkert. Hvorfor er det så skummelt å lukke opp døra? Det er jo dette som er spennende! De dagene jeg må bare være alene, er jeg lite mottakelig for å snakke i mobilen eller møte folk på gata. Jeg har bare et ønske om å si hei og gå videre. Noen ganger reiser jeg på butikker i andre kommuner, lett… Dette har tatt meg lang tid. Noen dager er det lettere å si hei, mens andre dager føler jeg at jeg må konversere på butikken. Roen og tilflukten finner jeg alltid hos meg selv. Jeg liker å være meg meg, selv alene. Jeg har en jobb som krevet at jeg er “på” sosialt og relasjonelt. Når jeg kommer hjem må jeg lade. Har mann ingen ladestasjon så ryker batteriet. Før eller siden. Jeg leste idag en artikkel i fra Stavanger Aftenblad om Corona og hjemmekontor, om det gagnet spesielt de introverte i samfunnet. Denne artikkelen skapte endel tanker hos meg. Som lærer kan jeg godt skjønne elever som blomstrer i denne tiden, de som trenger ro rundt læringsarbeidet, mindre stimuli og stress. Im feeling you.

MASKER SOM VI ALLE BRUKER

31. juli 2019

Filosofi

Noen ganger blir det for mye, mens andre dager for lite. Å finne balansen i hverdagen kan være utfordrende for mange, deriblant meg. Jeg trives utrolig godt i eget selskap. Jeg henter energi ved å være alene. I klar defininsjon kalles det introvert. En ekstrovert personlighetstype henter energi sammen med andre. De introverte søker ofte innover i seg selv, men det går an å være energisk og introvert. Man liker å gjøre ting, men man liker å gjøre det alene.

“Å vise sitt sanne jeg” er et sitat som ofte blir brukt. Hvordan vi forstår dette sitatet er muligens like forskjellig som vi er mennesker. Jeg har forsket i emnet “masker”, og synes det er utrolig fascinerende at vi alle har dem. Maskene bruker vi hele tiden, som regel ubevisst. Vi har alle ulike masker i forbindelse med jobb, med egne foreldre, i foreldrerollen og ute på aktiviteter blant andre mennesker. Noen vil kalle det roller, men masker synes jeg var et begrep som var enda mer bevisstgjørende. Det kan være veldig slitsomt å bære disse ulike maskene. Derfor er det utrolig viktg å være obs på at vi har dem. Noen ganger kan maskene være en beskyttelse, mens andre ganger kan maskene være tøffe å bære. Som for eksempel å være på butikken å handle, samt å treffe på kjentsfolk. Det er ikke alltid vi er like pratsomme. Jeg er sikker på at de fleste av oss har tatt en omvei for å unngå å snakke. Dette kan være en av maskene våre som ikke orker å bare si “hei” og gå videre. Vi føler vi må gi noe mer og uroen oppstår. Personlig tror jeg det er viktig å tenke over nettopp dette jeg skriver om. Det er helt ok å lette på sløret og bare si hei. Et vennlig smil og en hilsen er helt greit.

LIKES DEFINERER DEG IKKE

24. mars 2019

Blomster og planter / Filosofi

Vi har nok alle vært der, mer eller mindre. Rushet over likes på Instagram og Facebook. Dopaminet som utskilles i hjernen når vi ser “hjerter og tommelen opp” dukker opp på skjermen. Du vil ha mer fordi det gir deg gode følelser og velbehag til å fortsette dopamin utskillelsen. Jeg bruker Facebook til å dele innlegg som interesserer meg og kan bidra til forståelse. Jeg er ganske sikker på at det er mange som måler verdien sin i likes, spesielt de yngste. Det er et voksen ansvar å fortelle barna våre at likes ikke definerer deg, men at handlingene dine gjør! Der ligger det en stor og viktig forskjell.

INTROVERT ELLER EKSTROVERT

5. oktober 2018

Filosofi

 

EKSTROVERT OG INTROVERT

Noen henter energi av å være alene, mens andre blir rastløse i eget selskap. Jeg er en av dem som henter overskudd alene, men det har ikke alltid vært slik. Selv vil jeg definere at jeg har en  introvert og energisk side, det går faktisk å være begge deler, men det handler om hvor en henter energien. Jeg nullstiller meg i stillhet og nyter tiden i eget selskap.  Jeg føler meg som verdens lykkeligste om jeg har en dag for meg selv! En ekstrovert er motsatt, han eller hun får mer energi av å være med andre. Ekstroverte går gjerne på veggen etter to timer alene. Dette synes jeg selv er utrolig fascinerende. Misforstå meg rett. Jeg liker å være sosial, men alt med måte. Fortrekker dype samtaler framfor smalltalks. Selv om jeg er egentlig ikke så verst på smalltalks heller. Tror egentlig sistnevnte er egenskaper jeg måtte ha som sykepleier. 

Hadde vært spennende å høre dine tanker om ekstrovert eller introvert? 

 

SEEKING IN

27. september 2018

Egenpleie / Filosofi / Milla Interiør

 

SEEKING IN

Har jeg tid til overs er det å lytte til podcaster min meditasjon. Jeg har flere favoritter og vil dele tre av dem som gir mest tilbake. Min desidert favoritt er norske podcasten «Ingefær». Sara Lossius og hennes Ingefær er som medisin for sjelen. Sara har en tilnærming som er alminnelig på et vis og ekte, dette gjør hele lytte opplevelsen magisk. Hennes nyeste intervjuobjekt er den norske psykologen Carina Poulsen. Tror jeg kan si at dette var det beste jeg har hørt på lenge! Samtalen handlet om mindfulness og være tilstede. 

 

Blusen jeg har på meg har jeg kjøpt hos Milla Interiør. Den er fra DAY Birger Mikkelsen. Føles lett og god på. Sjekk ut nettbutikken for klær og interiør.

DERFOR PRAKTISERER JEG TAKKNEMLIGHET

9. juli 2018

Egenpleie / Filosofi / Psykisk helse

 

Å PRAKTISERE TAKKNEMLIGHET DAGLIG

Jeg har nå praktisert takknemlighet hver dag i over en uke. Dette har jeg gjort bevisst fordi jeg ønsker å fokusere mer på det som er bra en å tenke på det som gjør hverdagen min stress og utakknemlig. Takknemlighet er en kraftig og positiv følelse som du kan gi næring med stor effekt for helsen din. Det kan endre måten du ser på livet ved å gjøre deg mer optimistisk, positiv og at du fokuserer mer på hva du har, i stedet for de tingene som du ikke har. Bortsett fra det, uttrykker takknemlighet deg til en hyggelig person å være rundt.  Å være takknemlig hjelper oss ikke bare med å dyrke følelsesmessig velvære og kontrollere stress, men det har også en positiv innvirkning på vår fysiske helse. Hvorfor? Det har en fantastisk nevrologisk effekt på oss. Det er vanskelig å tro at noe så enkelt som å være takknemlig, kan lindre fysisk smerte. Imidlertid er det helt sant, og mange studier støtter det. For eksempel, ifølge en studie fra 2012 publisert i Personality and Individual Differences, opplever takknemlige mennesker mindre smerte og rapporterer at de føler seg sunnere enn andre mennesker.

Jeg har vært så raus at jeg har fått mine nærmeste også til å praktisere takknemlighet. Kremt. Ved frokostbordet og kveldsmåltidet eller i bilen er jeg rask til å spørre hva barna er takknemlige for. Det å utøve og lære barna et emosjonelt språk er viktig for meg! Jeg ønsker at barna skal lære å uttrykke sine følelser. Alle følelser er lov.

Veldig hyggelig når min mann sa plutselig på en sykkeltur hva han var takknemlig for uten at jeg hadde spurt han. Det synes jeg var utrolig søtt.

Hva er du takknemlig for?

SI NOE DU ER SÅ STILLE

26. juni 2018

Egenpleie / Filosofi

STILLHETEN

Jeg har flere ønsker for livet mitt, et av dem er å reise til et Yoga retreat med fokus på stillhet og Yoga. Stillhet gir klarhet. Klarhet gir indre ro. Noen mennesker blir urolige av å være alene, spesielt om de ikke har mulighet å prate med noen på flere timer eller dager. De blir rastløse og besøker gjerne venner eller familie. Jeg er motsatt. Mitt yrke handler nettopp om å undervise og kommunisere. Når ferien kommer har jeg behov for å lande. Å være stille. I min jobb får jeg dekket mine sosiale behov og trenger tid til å sortere og finne ro.  Å respektere dette for de rundt meg er vanskelig å forstå. «Du har jo ferie nå» sier flere. For mennesker med et fintfølende nervesystem er ferietid utfordrende. Timeplan og hverdagen kan oppleves forutsigbart og trygt. Det er jo flest av hverdager. Men når du endelig slår bryteren på «sommermodus» føles dagene litt masete og uorganiserte. Hvordan angripe det? Jeg er blitt flinkere å si at jeg trenger ro og nei. Det kan føles avvisende for dem rundt meg. Men er et absolutt onde for at jeg skal fungere. Det er når du er stille du vikrelig kan høre.