Kategoriarkiv: Filosofi

DERFOR PRAKTISERER JEG TAKKNEMLIGHET

9. juli 2018

Egenpleie / Filosofi / Psykisk helse

 

Å PRAKTISERE TAKKNEMLIGHET DAGLIG

Jeg har nå praktisert takknemlighet hver dag i over en uke. Dette har jeg gjort bevisst fordi jeg ønsker å fokusere mer på det som er bra en å tenke på det som gjør hverdagen min stress og utakknemlig. Takknemlighet er en kraftig og positiv følelse som du kan gi næring med stor effekt for helsen din. Det kan endre måten du ser på livet ved å gjøre deg mer optimistisk, positiv og at du fokuserer mer på hva du har, i stedet for de tingene som du ikke har. Bortsett fra det, uttrykker takknemlighet deg til en hyggelig person å være rundt.  Å være takknemlig hjelper oss ikke bare med å dyrke følelsesmessig velvære og kontrollere stress, men det har også en positiv innvirkning på vår fysiske helse. Hvorfor? Det har en fantastisk nevrologisk effekt på oss. Det er vanskelig å tro at noe så enkelt som å være takknemlig, kan lindre fysisk smerte. Imidlertid er det helt sant, og mange studier støtter det. For eksempel, ifølge en studie fra 2012 publisert i Personality and Individual Differences, opplever takknemlige mennesker mindre smerte og rapporterer at de føler seg sunnere enn andre mennesker.

Jeg har vært så raus at jeg har fått mine nærmeste også til å praktisere takknemlighet. Kremt. Ved frokostbordet og kveldsmåltidet eller i bilen er jeg rask til å spørre hva barna er takknemlige for. Det å utøve og lære barna et emosjonelt språk er viktig for meg! Jeg ønsker at barna skal lære å uttrykke sine følelser. Alle følelser er lov.

Veldig hyggelig når min mann sa plutselig på en sykkeltur hva han var takknemlig for uten at jeg hadde spurt han. Det synes jeg var utrolig søtt.

Hva er du takknemlig for?

SI NOE DU ER SÅ STILLE

26. juni 2018

Egenpleie / Filosofi

STILLHETEN

Jeg har flere ønsker for livet mitt, et av dem er å reise til et Yoga retreat med fokus på stillhet og Yoga. Stillhet gir klarhet. Klarhet gir indre ro. Noen mennesker blir urolige av å være alene, spesielt om de ikke har mulighet å prate med noen på flere timer eller dager. De blir rastløse og besøker gjerne venner eller familie. Jeg er motsatt. Mitt yrke handler nettopp om å undervise og kommunisere. Når ferien kommer har jeg behov for å lande. Å være stille. I min jobb får jeg dekket mine sosiale behov og trenger tid til å sortere og finne ro.  Å respektere dette for de rundt meg er vanskelig å forstå. «Du har jo ferie nå» sier flere. For mennesker med et fintfølende nervesystem er ferietid utfordrende. Timeplan og hverdagen kan oppleves forutsigbart og trygt. Det er jo flest av hverdager. Men når du endelig slår bryteren på «sommermodus» føles dagene litt masete og uorganiserte. Hvordan angripe det? Jeg er blitt flinkere å si at jeg trenger ro og nei. Det kan føles avvisende for dem rundt meg. Men er et absolutt onde for at jeg skal fungere. Det er når du er stille du vikrelig kan høre.

DE AUTENTISKE

25. juni 2018

Blomster og planter / Filosofi

DE EUTENTISKE

Å være i pakt med sitt innerste er å være autentisk. Å leve et autentsik liv vil si å ta tid til å reflektere over hvem man er og hva som er viktig for en selv. Det å legge merke til kjernen av seg selv, den du er bak alle overbevisninger og tillærte mønster. Det finnes ikke bedre mennesker å være rundt en de som er ekte. Du merker det umiddelbart. De får deg til å slappe av og aksepterer deg sånn du er og viser sine sårbarheter og styrker. De autentiske står stødig i skoene sine og har en stemme. Stemmen bruker de på en positiv måte uten å tråkke på andres tær. Det finnes ikke noe vakrere en mennesker som letter litt på sløret og viser sine sårbarheter. Dette viser igjen styrke og sannheter som bor i oss alle. 

VÅG Å VÆRE

av Hans Olav Mørk (1956-

Våg å være ærlig
våg å være fri
våg å føle det du gjør
si det du vil si.
Kanskje de som holder munn
er reddere enn deg?
Der hvor alt er gått i lås
må noen åpne vei.

Våg å være sårbar
ingen er av stein.
Våg å vise hvor du står,
stå på egne bein.
Sterk er den som ser seg om
og velger veien selv.
Kanskje de som gjør deg vondt
er svakest likevel?

Våg å være nykter
Våg å leve nå.
Syng, om det er det du vil –
gråt litt om du må.
Tiden er for kort til flukt,
bruk den mens du kan.
Noen trenger alt du er
og at du er sann!

LIVET ER HER OG NÅ

19. mai 2018

Filosofi / Hverdagsglimt

 

LIVET ER HER OG NÅ

Jeg tenker ofte på eksistensen. Livet og hva som gjør oss mennesker lykkelige. I dag hadde jeg en fin opplevelse sammen med barna. Jeg la bevisst mobilen hjemme og tok med kveldsmaten ut på tur. En deilig avslutning på dagen sammen med de jeg elsker aller mest. Jeg tenker ofte at mobilen kan ødelegge fine stunder som dette. Vi må liksom alltid dokumentere hverdagen og opplevelsene, der i blant meg. Jeg tror virkelig ikke at alt trenger og dokumenters dog. Opplevelsene og minnene bevares i nuet, i hjertet der og da. Følelsen varer lenger da hodet og følelsene er koblet på i nuet. Tiden kommer ikke i reprise. Livet raser forbi, plutselig så er jeg eldre og barna er utflyttninngsklare. Å være mindful i hverdagen er jeg blitt mer bevisst på. Mobilen kommer ofte i mellom relasjonene. Til tider stresser mobilen oss, og jeg lurer jeg på hvordan barna egentlig opplever fraværende foreldre. Kjærligheten som fyller hjerte når du ser at sola går ned, duften av sjølukt, båtene som suser forbi, turglade mennesker som passerer forbi oss mens barna spiser kveldsmaten på benken kommer ikke tilbake. 

 

HVEM ER JEG HOS DEG

10. mai 2018

Filosofi / Hverdagsglimt

 

HVEM ER JEG HOS DEG

Å være seg selv er ikke litt lett i alle settinger. Vi speiler oss selv i andre og hvordan andre oppfatter oss.  Er vi et sted der vi kjenner oss ubekvemme eller er usikre på hvordan relasjonen står kan være nok til at de negative følelsen dukker fram. Hvordan reagerer den andre på meg i kommunikasjonen og i samspillet oss i mellom. Viker han eller hun unna meg? Eller viser personen at han eller hun er interessert i meg. Hjernen vår speiler andres bevegelser som om det var oss selv som utførte dem. Det gjør at vi forstår andres kroppsspråk. Vi fortolker oss selv i relasjon til andre mennesker. Vår personlighet og selvtillit formes i kontakt med omgivelsene. Negative relasjoner gir grobunn for lav selvfølelse. Vi blir altså mennesker i kontakt med andre mennesker. I begynnelsen av livet vet vi ikke så mye om oss selv, våre følelser og reaksjoner, før vi blir speilet og bekreftet av omgivelsene. Det er gjennom andre mennesker at vi forstår oss selv.

 

Da jeg var yngre var jeg opptatt av at alle skulle like meg, noe som er naturlig når man er ung. Et stadig jag etter å endre seg i de ulike omgivelsene. Den tryggheten jeg har i dag kunne jeg ikke brydd meg mindre om hva andre tenker om meg. Det er nok den beste følelsen av å bli ordentlig voksen. Vi har alle en 7-åring i oss, selv når man er 40 eller 60 år. Den dukker ofte opp når en føler seg misforstått eller skuffet. Likevel har de fleste av oss en utviklet  hjerne som kan tenke rasjonelt om man bare får litt tid til å sortere. 

JEG HAR NOE Å TILSTÅ

26. april 2018

Filosofi / Hverdagsglimt

 

JEG HAR NOE Å TILSTÅ

Forskning viser at det å være takknemlig er bra for helsen, fremmer trivsel og øker lykke… Ja, dette tror jeg det er desidert mye sannhet i. Livet er for de fleste en serie med problemer som skal løses, og mange ganger resulterer disse problemene i stress.Takknemlighet kan være den ene stress stopperen. Å praktisere takknemlighet er noe jeg selv streber etter hver dag. Livet de siste årene har vært stressende med opp og nedturer, men så dukker den forløsende følelsen  av takknemlig iblant som overskygger alt annet. Det kan være den ene kaffekoppen mutters alene på ettermiddagen mens jeg hviler blikket mot vårtegnene i hagen. Det kan være solstrålene ved leveggen som gir meg energi og pågangsmot. Barna på skolen som sier “at du er den beste læreren og gir deg en klem før du går hjem”. Eller barna mine som sier at de elsker meg mest i hele verden, da stopper hele verden litt opp. Jeg liker å lukte på barna mine, det høres gjerne litt sært ut, men det vekker hele sanseapparatet mitt. De har en helt spesiell lukt som gir fyller hjertet med kjærlighet. Da jeg gikk hjem fra jobb i dag tenkte jeg på alle de fantastiske kollegaene mine. De gir meg noe helt spesielt i hverdagen. Jeg har alltid opplevd at jeg kan være meg selv her. Dette er en følelse jeg aldri har hatt på noen andre arbeidsplasser. Jeg er takknemlig for takhøyden og rausheten vi har oss i mellom. Jeg er privilegert. Kanskje det er fordi jeg er på rett plass. Hvem vet… Noen ganger må vi også være takknemlige for å være i live, og ikke bare for menneskene i livet vårt. Dette vil gjøre at du føler deg heldig. Det vil også gi deg et smil om munnen hver dag når du står opp og når du går til sengs. 

De tingene vi har i livet har vi kanskje jobbet hardt for å få. For eksempel en god utdannelse, en god jobb, en bil, en familie, et sted å bo, mat på bordet hver dag, penger på kontoen og gode medmennesker. Ofte tar vi disse tingene som en selvfølge. Mange må imidlertid jobbe mer enn andre for å oppnå de tingene som gir tilfredsstillelse i hverdagen. Kanskje oppleves dette urettferdig for noen. Men da er ofte følelsen av urettferdighet et resultat av misunnelse, intet annet.

Jeg vil dele med dere to passende dikt her på tampen. 

Være sammen

Legg di hand i mi hand
så er vi sterke saman
så er vi svake saman
så er vi saman

-Åse Marie Nesse

 

VI HOLDER LIVET

Vi holder livet i en knyttet hånd
Vårt hjerte må bestandig ha det sånn.

Det tåler gjerne spott og overlast
når bare det får holde noe fast.

En mann, et barn, en drøm skal være vår
og evigheten måles ut i år.

For i vår gåtefulle, blinde angst
blir alle ting erobring eller fangst.

Vi bærer skrekken med oss natt og dag,
den bleke skrekk for hjertets nederlag.

  • -Inger Hagerup

 

 

KJÆRE SAMVITTIGHET

27. mars 2018

Filosofi / Hverdagsglimt

 

KJÆRE SAMVITTIGHET

Kjære samvittighet. Ingen av oss strekker til på alle fronter og ting kan alltids gjøres bedre. Slik sett er skyldfølelse uungåelig for alle som kjenner etter. Dårlig samvittighet må være den grunnfølelsene våre som misbrukes mest. Det er egentlig en følelse som skal hjelpe oss på rett kjøl når vi har gjort noe galt. Men den misbrukes i vår tid stort sett som et verktøy for krigføring mot oss selv. Vi får dårlig samvittighet for å ha spist, for ikke å snake om spist godteri eller noe annet usunt. Dårlig samvittighet for å ikke ha trent, dårlig samvittighet ovenfor kjæresten, barna, foreldrene våre og ikke minst de gamle. Dårlig samvittighet for å være syk, være borte fra jobb eller for å smitte andre. Dårlig samvittighet for å si nei, eller for ikke å ha sagt nei. Det er nesten ikke måtte på hvordan samvittigheten knager. Av og til mangler man bevissthet om at en faktisk driver seg  selv altfor hardt. Jeg er i en prosess i forhold til samvittighet. Denne følelsen har tatt altfor stor plass i livet mitt. Derfor jobber jeg daglig mot «styggen på ryggen» og nettopp lære å si nei og at ting er «godt nok». Dette brenner jeg mest av alt for. Vi gjør så godt vi kan og mer kan vi ikke forlange. Vi handler ut i fra våre forutsetninger på godt og vondt. Påsken skal i hvertfall ikke dreie seg om dårlig samvittighet. Relasjoner som familie og barna skal nytes. God mat og tradisjoner. 

Nyt påsken og slipp fri følelsen av dårlig samvittighet. Skål og god påske!

DEN GAMLE DAMEN OG HUNDEN

2. mars 2018

Filosofi

Å SANSE ER Å FORNEMME

Å sanse er et av de sterkeste verktøyene vi har. Ordet betyr egentlig « å legge merke til, fornemme eller oppfatte». Noen er mer rustet og pålogget ift til egenskapen en andre. Selv tenker jeg at denne egenskaper kan utvikles hos alle med våre ulike ferdigheter. Hos meg er dette en av de sterkeste kortene jeg har.  Det bidrar til at jeg har et fintfølende system som tolker og handler utifra hva jeg sanser. Jeg kan høre sønnen min sukke, jeg kan få tanker om at noe er vanskelig, og kjenne press i brystet. Jeg ser en ung jente med runde lår, forestiller meg at hun kan spise akkurar det hun har lyst på, og kjenner det bobler i magen. Jeg hører at en venninne har skiftet jobb uten at jeg har fått høre om det, lurer på hva det kan bety, kjenner litt uro i magen. Rekkefølgen av observasjoner varierer. Jeg kan i en samtale bli klar over hvordan det om å bli mer var det kan jeg påvirkes av, både i det indre og ytre. 

En dag satt jeg på bussen, der fikk jeg øye på en veldig gammel dame på en annen holdeplass. Hun satt på en benk med en hund på fanget. Hun klappet den sakte og forsiktig nedover ryggen, om igjen og om igjen. Jeg gikk tanker om at hunden var et godt og fortrolig selskap for den gamle. Så kjente jeg at det spredte seg varme og energi i kroppen min. Hva skjer egentlig i hodet mitt når jeg oppdager den gamle damen med hunden?

Jeg ser henne klappe, får tanker om huden er et godt selskap, blir varm. I tilegg blir jeg minnet om tiden da jeg selv hadde hund. Vi blir til også med fremmende og jeg har tenkt med takknemlighet på denne damen, som bidro til at jeg ble enda tydeligere for meg selv. Damen angår meg, vi anngår hverandre, vi henger sammen, kan inspirere og lære av hverandre, gi hverandre flere muligheter når vi selv våger å bruke flere. 

Jeg og du, med hele oss og hele vår historie, møtes i et øyeblikk og på virker hverandre, langt mer aktivt og virkningsfullt enn vi tror.