ADVARSEL: SYKELIG SUNNHET

9. mai 2017

ElitePT / Helse / Mat og kos

ALT MED MÅTE Jeg har selv erstattet ulike matvarer i fra helsekosten. Typ sunnere kaker, godis, meltyper, sukrin og proteinbarer. I tried it all. Gikk jeg ned i vekt? Egentlig ikke. Jeg tror ikke nøkkelen til bedre helse og smalere kropp ligger her. Det handler nok mer om «alt med måte prinsippet, kunnskaper og viljestyrke til å gjøre smarte valg». Jeg vil dele med dere noen ord fra ElitePT som jeg synes var informerende og bra. Les nedenfor. Fortell meg gjerne dine tanker om det som står! Kjenner jeg er ferdig med å lage alt slags dill og dall bare fordi det frontes i media at det er sunnere. Ta heller et kakestykke som er laget med sukker uten å skamme deg over valgene. Selv bytter jeg ut noen matvarer uten at jeg blir fanatisk.

EN VIKTIG ADVARSEL…joda, det er greit å droppe dressingen, gå for speltlomper når du skal lage deg pizza, og kanskje la det bli med det ene brødet når du lager deg hamburger – slik at det blir en slags sandwich. MEN — Det kan faktisk bli for mye av det gode.På instagram, ulike blogger, på FB. Daglig postes det bilder av “sunnifisert” mat. Hvor ingrediensene kun kan fås kjøpt på helsekost eller Iherb. Den store fella mange går i er at de faktisk ikke forstår at dette nødvendigvis ikke er noe sunnere. For hva slags rolle spiller det om du har laget en supersunn sjokoladekake, når du

A) Uansett spiser hele kaken
B) Innerst inne vet at den EGENTLIG ikke smakte så veldig godt

Da må det være mye bedre å servere seg selv et normalt stykke kake, og heller la det bli med det. Eventuelt øver på å moderere deg.

Glem ikke at sunnhet IKKE kan måles i kalorier og gram. Sunnhet kan ikke veies på baderomsvekten eller kjøkkenvekten. Gjennom et overdrevent og feilaktig fokus på hva som er sunt er det også fort gjort å ikke få i seg nok av de viktige mikronæringsstoffene som kroppen trenger (vitaminer og mineraler).

Så mens du tilsynelatende tror at du er inne på en riktig sti som vil gi deg mer mestringsfølelse, glede, selvtillit og lykkefølelse, er du i realiteten inne på en vei som går i motsatt retning.

Retningen kalles ORTOREKSI. Du kan selvsagt ikke si at det ikke gjelder deg, men forstå likevel at det ikke fører noe positivt med seg å leve overdrevent sunt. Verken for den fysiske eller psykiske helsen din.

HVIS DU HAR ET MÅL om en sterk og atletisk kropp som yter bra og et hodet som spiller på lag, så vær klar over at det handler om så mye mer enn kalorier og gram.

Kroppen vår er absolutt ikke så firkantet at 500 kcal med godteri legger seg rundt midja mens 500 kcal med havregryn og brokkoli går rett i musklene.

Det er ikke sånn at sukker gir deg magefett eller at mettet fett gir deg hjertesykdom. Det er ikke sånn at en pizza på peppes gjør at du løfter 10 kilo mindre i knebøy eller at du aldri får sprettrumpe fordi du spiser havregryn i stedet for musli til frokost. Dette er en skummel og helt feil svart/hvitt-holdning som gjerne sees hos de som har et ekstremt og snevert syn på kostholdet – stikk i strid med det forskning og erfaring peker på. Slike holdninger må vi for all del løsrive oss fra.

Tenk trivsel: Et kosthold hvor du verken underdriver eller inntaket av noe, spiser deg sånn passe mett, spiser når du er sulten, og prøver å vektlegge fisk, kjøtt, meieriprodukter, grønnsaker, grove kornprodukter, frukt, bær, egg, sammen 10-20 prosent av den maten som du tidligere så på som «fy-fy», er et godt kosthold.

By Lisette

 

4 kommentarer til “ADVARSEL: SYKELIG SUNNHET

 1. Mona

  God morgen Lisette,
  Er til dels enig med deg, bra innlegg, men i noen tilfeller så må man velge alternativt, og nå snakker jeg kun for meg selv.
  Når du vet at du får ‘sopp’ i tarmen av å spise sukker, så må du velge uten sukker, eller alternativ, og da velger jeg lønnesirup eller Sukrin Gold, og noen ganger honning.
  Spiser sjelden eller aldri brød, men de gangene jeg spiser det, så lager jeg surdeigsbrød med økologisk speltmel. Det hender jeg og’ tar et kakestykke, eller wienerbrød til kaffien, men da angrer jeg etterpå fordi jeg blir ‘høygravid’ og får skikkelig mageknip.
  Melkeprodukter er og’ gift for meg, så jeg velger mandelmelk, havremelk/fløte eller kokosmelk, ikke for å drikke, men for å bruke i matlaging. Gjør jeg det, så er min kropp glad i meg.
  Når man er kommet opp i min alder så er det viktigste for meg er ikke å ha en sterk og atletisk kropp, men en kropp som spiller på lag med meg slik at jeg kan ha gode dager.
  Kan nok tenke meg at de som unge/yngre enn meg kan bli ganske forvirret av alle de forskjellige kostholdsforslagene/tilbudene som florerer på nettet.

  Ha en fin dag Lisette 🙂
  Klem

  Svar
  1. lisette Innleggsforfatter

   Takk, Mona for dine synspunkter og kommentar. Jeg er helt enig med deg i det du skriver her. Det viktigste er å ha en kropp som spiller på lag. Vi er flere som har ulike følsomheter for spesielle matvarer, og da er det fint at det finnes erstatninger for oss. Jeg ville bare fram til at “vi” fokuserer ofte på at vi skal leve så sunt hele tiden og vise det utad.

   Svar
 2. plenty of fish dating site

  First of all I would like to say awesome blog! I had a quick question that I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to find out how you center
  yourself and clear your mind prior to writing.
  I’ve had a hard time clearing my thoughts in getting my ideas out there.
  I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15
  minutes are usually wasted just trying to figure out how to begin.
  Any ideas or tips? Thanks!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.